Rodzice

Poniedzałek (6.05.2024 r.)

Śniadanie:

Chleb powszedni (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, wędlina wieprzowa 30g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek świeży, papryka czerwona, sałata lodowa), kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, herbata owocowa, jabłko 50g.

Obiad:

Zupa z soczewicy czerwonej na wywarze warzywno-mięsnym z ziemniakami i natką pietruszki 250ml (seler, włoszczyzna, soczewica czerwona, kiełbasa biała), pierogi ruskie 150g (mąka pszenna, jajko, ser biały, ziemniaki, cebula, masło klarowane), sok jabłkowo-gruszkowy, zagęszczony, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Weka pszennamasłem 35g wędlina z kurczaka 30g, talerz warzyw mieszanych (rzodkiewka, ogórek kiszony, pomidor, sałata lodowa, ogórek zielony, papryka czerwona), herbata owocowa.

Wtorek (7.05.2024 r.)

Śniadanie:

Zupa mleczna z płatkami ryżowymi, suszone owoce, 180ml+15g, chleb żytni (mąka pszenno-żytnia) z masłem 35g, twarożek z zieloną cebulką 20g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek kiszony), herbata owocowa, jabłko 40g.

Obiad:

Zupa krem z brokuł na wywarze warzywnym z grzankami pszennymi, płatkami migdałów i natką pietruszki 250g (włoszczyzna, seler, mięso drobiowe), kotlet z indyka panierowany 60g (mięso z indyka, mąka pszenna, bułka tarta, jajko, przyprawy), ziemniaki100g, sałata lodowa w śmietanie 12% 100g, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Bułka pszennamasłem 35g, humus naturalny 10g, marchewka do gryzienia, gruszka, herbata owocowa.

Środa (6.05.2024 r.)

Śniadanie:

Stół szwedzki: Wędlina drobiowa10g, szynka wieprzowa10g, kabanos drobiowy 10g, kiełki rzodkiewki, chleb słonecznikowy (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, rzodkiewka), kakao na mleku, herbata owocowa, banan.

Obiad:

Zupa ogórkowa zabielana na wywarze warzywnym z ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, śmietana 12%, ogórki kiszone) 250ml, spaghetti w sosie pomidorowym, posypany serem parmezanem i bazylią {makaron (mąka pszenna, jajko)}, mięso wołowo-cielęce, czosnek, koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce, przyprawy) 150g, papryka kolorowa, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Biszkopty (mąka pszenna, jajko, masło), jogurt jagodowy-wyrób własny (jogurt naturalny, jagody) 140ml herbata owocowa.

Czwartek (9.05.2024 r.)

Śniadanie:

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb graham (mąka pszenno-razowa) z masłem 35g, ser żółty 20g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, sałata lodowa, rzodkiewka, papryka czerwona), herbata owocowa, gruszka.

Obiad:

Zupa pomidorowa zabielana na wywarze warzywnym z ryżem i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, koncentrat pomidorowy, śmietana 12%) 250ml, duszony filet z indyka w sosie własnym (mięso z indyka, śmietana 12%, mąka pszenna, przyprawy) 60g, kasza jęczmienna 70g, surówka z kapusty czerwonej i jabłka 100g, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Bułka pszenna, słodka z masłem 35g, sałatka owocowa100g, (banan, granat, kiwi, jabłko).

Piątek (10.05.2024 r.)

Śniadanie:

Chleb powszedni (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, szynka biała 30g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, sałata lodowa, rzodkiewka, papryka czerwona, ogórek zielony), mleko 150ml, herbata owocowa, kiwi 40g.

Obiad:

Zupa grysikowa na wywarze warzywno-mięsnym z kaszą manną i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, mięso drobiowe) 250ml, hamburger rybny 60g (mąka pszenna, ryba Miruna, bułka tarta, jajko, olej rzepakowy), ziemniaki 100g, sałatka grecka z  fetą 100g, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Weka pszennamasłem, twarożek waniliowy 20g, jabłko herbata owocowa.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

W powyższym jadłospisie wyróżnione na kolor niebieski są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr. 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk, kminek, suszone pomidory, zioła prowansalskie.