Poniedzałek (21.10.2024 r.)
I Śniadanie:
Chleb powszedni (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, szynka wieprzowa 25g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek świeży, papryka czerwona, sałata lodowa), kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku 180ml, herbata owocowa.
II Śniadanie:
Mandarynka.
Obiad:
Zupa solferino zabielana na wywarze warzywnym z ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, groszek zielony, śmietana 12%) 250ml, naleśniki z serem białym w musie truskawkowym 150g (mąka pszenna, jajko, ser biały, waniliowy, olej rzepakowy), kompot owocowy.
Podwieczorek:
Weka pszenna z masłem 35g, parówki drobiowe 20g, ogórek zielony, ketchup, herbata owocowa.
Wtorek (22.10.2024 r.)
I Śniadanie:
Zupa mleczna z płatkami jaglanymi 180ml, chleb żytni (mąka żytnia) z masłem, twarożek z tuńczykiem 20g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, sałata lodowa, papryka czerwona, rzodkiewka, ogórek kiszony), herbata owocowa.
II Śniadanie:
Jabłko.
Obiad:
Zupa kalafiorowa zabielana na wywarze warzywnym z makaronem (mąka pszenna, jajko) i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, kalafior, śmietana 12%) 250ml, paprykarz drobiowy 60g (mięso z indyka, koncentrat pomidorowy, śmietana 12%, cukinia, cebula, przyprawy, papryka kolorowa), ryż 70g, ogórek kiszony, kompot owocowy.
Podwieczorek:
Bułka pszenna z masłem 35g, powidło śliwkowe, świeże maliny, herbata owocowa.
Środa (23.10.2024 r.)
I Śniadanie:
Stół szwedzki: wędlina wieprzowa 12g, drobiowa 12g, serek wiejski 10g, kiełki brokuł, chleb słonecznikowy (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, rzodkiewka), herbata owocowa.
II Śniadanie:
Arbuz.
Obiad:
Zupa barszcz czerwony zabielany na wywarze warzywnym z ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, buraki, koncentrat barszczu) 250ml, łazanki z mięsem i kapustą 150g (mięso wieprzowe, łopatka, przyprawy, cebula, makaron {mąka pszenna, jajko}, pomidorki koktajlowe ze świeżą bazylią, kompot owocowy.
Podwieczorek:
Budyń czekoladowy na mleku 18ml, chrupki kukurydziane, banan, herbata owocowa.
Czwartek (24.10.2024 r.)
I Śniadanie:
Zupa mleczna płatkami kukurydzianymi 180ml, chleb graham (mąka pszenno-razowa) z masłem 35g, serek śmietankowy 20g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek kiszony), herbata owocowa.
II Śniadanie:
Banan.
Obiad:
Zupa pomidorowa zabielana na wywarze warzywnym z ryżem i natką pietruszki 250ml (włoszczyzna, seler, śmietana 12%, koncentrat pomidorowy), bitki cielęce w sosie chrzanowym (cebula, mięso cielęcina, śmietana 12%, mąka pszenna, przyprawy, chrzan), kasza jęczmienna 70g, mieszanka warzywna, duszona, sok „Dyniogłowy” (jabłko, marchew, dynia, cytryna), kompot owocowy.
Podwieczorek:
Weka pszenna z masłem 35g, jajko na twardo ze szczypiorkiem, talerz warzyw mieszanych (papryka czerwona, pomidor, ogórek zielony, rzodkiewka, ogórek kiszony), herbata owocowa.
Piątek (25.10.2024 r.)
I Śniadanie:
Chleb powszedni (mąka pszenno-razowa) z masłem 35g, kiełbasa krakowska, podsuszana 25g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek kiszony), kakao na mleku, herbata owocowa.
II Śniadanie:
Jabłko.
Obiad:
Zupa grysikowa na wywarze warzywno-mięsnym z kaszą manną i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, mięso drobiowe) 250ml, polędwiczki z Dorsza panierowane 100g (mąka pszenna, ryba Dorsz, olej rzepakowy, mąka pszenna, bułka tarta, jajko), ziemniaki 100g, sałata lodowa w śmietanie 12%, kompot owocowy.
Podwieczorek:
Placek z serem (mąka pszenna, jajko, mleko, masło, drożdże), mandarynka, herbata owocowa.
Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
W powyższym jadłospisie wyróżnione na kolor niebieski są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr. 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk, kminek, suszone pomidory, zioła prowansalskie.