Rodzice

Jadłospis

Poniedziałek (20.09.2021 r.)

Śniadanie:

Chleb krakowski (mąka pszenno-żytnia) z masłem, szynka Alpejska, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek świeży, papryka czerwona, sałata lodowa), kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, herbata owocowa.

Obiad:

Zupa krupnik zabielana na wywarze warzywnym z kaszą jęczmienną, ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, kasza jęczmienna, śmietana12%), naleśniki z serem i musem truskawkowym (mąka pszenna, mleko, jajko, ser biały, waniliowy, truskawki), kompot owocowy.

Podwieczorek:

Weka pszennamasłem, jajko na twardo, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, papryka czerwona, rzodkiewka, ogórek zielony, sałata lodowa), herbata owocowa.

Wtorek (21.09.2021 r.)

Śniadanie:

Zupa mlecznapłatkami owsianymi, talerz bakalii (rodzynki, żurawina, pestki dyni, słonecznika, orzechy włoskie, migdały), chleb słonecznikowy (mąka pszenno-żytnia) z masłem, serek kanapkowy z szynką Hochland, talerz warzyw mieszanych (ogórek zielony, pomidor, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek zielony), herbata owocowa.

Obiad:

Zupa kalafiorowa zabielana na wywarze warzywnym z ryżem i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, kalafior, śmietana 12%), bryzol wołowy z cebulą (mąka pszenna, jajko, mięso wołowe, pieczeniowe, cebula, olej kujawski), ziemniaki, sałata lodowa w śmietanie 12%, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Bułka mała pszennamasłem i dżemem brzoskwiniowym, gruszka, herbata owocowa.

Środa (22.06.2021 r.)

Śniadanie:

Stół szwedzki: Wędlina drobiowa, szynka wieprzowa, kabanos wieprzowy, chleb żytni (mąka pszenno-żytnia) z masłem, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, rzodkiewka), kakao na mleku, herbata owocowa.

Obiad:

Zupa krem z dyni zabielana na wywarze warzywnym z groszkiem ptysiowym (mąka pszenna, jajka, masło) i natką pietruszki (seler, dynia, włoszczyzna, śmietana 30%), gulasz wieprzowy w sosie cebulowym (mąka pszenna, mięso wieprzowe od szynki, przyprawy, cebula, śmietana12%), kasza gryczana nie palona, surówka z marchewki i ogórka kiszonego, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Weka pszennamasłem, jogurt truskawkowy (jogurt naturalny, truskawki), herbata owocowa.

 

Czwartek (23.06.2021 r.)

Śniadanie:

Chleb krakowski (mąka pszenno-żytnia) z masłem, ser żółty gouda, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa), mleko, herbata owocowa.

Obiad:

Zupa ziemniaczana zabielana na wywarze warzywnym z ziemniakami i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, śmietana 12%), makaron pełno-ziarnisty (mąka pszenno-razowa, jajko) ze szpinakiem i mięsem z indyka (śmietana 30%, szpinak), papryka czerwona, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Wycieczka: Drożdżówka z serem (mąka pszenna, jajka, masło, mleko, drożdże), banany, herbata owocowa.

Piątek (24.09.2021 r.)

Śniadanie:

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb orkiszowy (mąka pszenno-orkiszowa) z masłem, serek waniliowy, jabłko, herbata owocowa.

Obiad:

Zupa rosół na wywarze warzywno-mięsnym z kaszą manną i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, mięso z indyka, kasza manna) ryba Miruna panierowana (ryba Miruna, mąka pszenna, olej rzepakowy, cebula, bułka tarta, jajka), ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Weka pszennamasłem, szynka konserwowa, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa), herbata owocowa.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

W powyższym jadłospisie wyróżnione na kolor niebieski są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr. 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk, kminek, suszone pomidory, zioła prowansalskie.


Wielkość fontu
Kontrast