Rodzice

Poniedzałek (21.10.2024 r.)

I Śniadanie:

Chleb powszedni (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, szynka wieprzowa 25g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek świeży, papryka czerwona, sałata lodowa), kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku 180ml, herbata owocowa.

II Śniadanie:

Mandarynka.

Obiad:

Zupa solferino zabielana na wywarze warzywnym  z ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, groszek zielony, śmietana 12%) 250ml,  naleśniki z serem białym w musie truskawkowym 150g  (mąka pszenna, jajko, ser biały, waniliowy, olej rzepakowy), kompot owocowy.

Podwieczorek:

Weka pszennamasłem 35g, parówki drobiowe 20g, ogórek zielony, ketchup, herbata owocowa.

Wtorek (22.10.2024 r.)

I Śniadanie:

Zupa mlecznapłatkami jaglanymi 180ml, chleb żytni (mąka żytnia) z masłem, twarożektuńczykiem 20g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, sałata lodowa, papryka czerwona, rzodkiewka, ogórek kiszony), herbata owocowa.

II Śniadanie:

Jabłko.

Obiad:

Zupa kalafiorowa zabielana na wywarze warzywnym  z makaronem (mąka pszenna, jajko) i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, kalafior, śmietana 12%) 250ml, paprykarz drobiowy 60g (mięso z indyka, koncentrat pomidorowy, śmietana 12%, cukinia, cebula, przyprawy, papryka kolorowa), ryż 70g, ogórek kiszony, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Bułka pszenna z masłem 35g, powidło śliwkowe, świeże maliny, herbata owocowa.

Środa (23.10.2024 r.)

I Śniadanie:

Stół szwedzki: wędlina wieprzowa 12g, drobiowa 12g, serek wiejski 10g, kiełki brokuł, chleb słonecznikowy  (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, rzodkiewka), herbata owocowa.

II Śniadanie:

Arbuz.

Obiad:

Zupa barszcz czerwony zabielany na wywarze warzywnym z ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, buraki, koncentrat barszczu) 250ml, łazanki z mięsem i kapustą 150g (mięso wieprzowe, łopatka, przyprawy, cebula, makaron {mąka pszenna, jajko}, pomidorki koktajlowe ze świeżą bazylią, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Budyń czekoladowy na mleku 18ml, chrupki kukurydziane, banan, herbata owocowa.

Czwartek (24.10.2024 r.)

I Śniadanie:

Zupa mleczna płatkami kukurydzianymi 180ml, chleb graham (mąka pszenno-razowa) z masłem 35g, serek śmietankowy 20g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek kiszony), herbata owocowa.

II Śniadanie:

Banan.

Obiad:

Zupa pomidorowa zabielana na wywarze warzywnym z ryżem i natką pietruszki 250ml (włoszczyzna, seler, śmietana 12%, koncentrat pomidorowy), bitki cielęce w sosie chrzanowym (cebula, mięso cielęcina, śmietana 12%, mąka pszenna, przyprawy, chrzan), kasza jęczmienna 70g, mieszanka warzywna, duszona, sok „Dyniogłowy” (jabłko, marchew, dynia, cytryna), kompot owocowy.

Podwieczorek:

Weka pszennamasłem 35g, jajko na twardo ze szczypiorkiem, talerz warzyw mieszanych (papryka czerwona, pomidor, ogórek zielony, rzodkiewka, ogórek kiszony), herbata owocowa.

Piątek (25.10.2024 r.)

I Śniadanie:

Chleb powszedni (mąka pszenno-razowa) z masłem 35g, kiełbasa krakowska, podsuszana 25g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek kiszony), kakao na mleku, herbata owocowa.

II Śniadanie:

Jabłko.

Obiad:

Zupa grysikowa na wywarze warzywno-mięsnym z kaszą manną i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, mięso drobiowe) 250ml, polędwiczki z Dorsza panierowane 100g (mąka pszenna, ryba Dorsz, olej rzepakowy, mąka pszenna, bułka tarta, jajko), ziemniaki 100g, sałata lodowa w śmietanie 12%, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Placek z serem (mąka pszenna, jajko, mleko, masło, drożdże), mandarynka, herbata owocowa.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

W powyższym jadłospisie wyróżnione na kolor niebieski są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr. 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk, kminek, suszone pomidory, zioła prowansalskie.