Poniedziałek (23.06.2025 r.)
I Śniadanie:
Chleb powszedni (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, szynka wieprzowa 25g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek świeży, papryka czerwona, sałata lodowa), mleko 180ml, herbata z cytryną.
II Śniadanie:
Jabłko, biszkopt.
Obiad:
Zupa fasolowa na wywarze warzywno-mięsnym z ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, mięso drobiowe, fasolka szparagowa) 250ml, makaron z serem białym 150g (mąka pszenna, jajka, masło klarowane, ser biały), morela, kompot owocowy.
Podwieczorek:
Weka pszenna z masłem 35g, pasztet drobiowy, talerz warzyw mieszanych (papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek małosolny, rzodkiewka, ogórek zielony), herbata owocowa.
Wtorek (24.06.2025 r.)
I Śniadanie:
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi 180ml, pszenica prażona, chleb żytni (mąka żytnia) z masłem 40g, twarożek z ogórkiem zielonym 20g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, sałata lodowa, papryka czerwona, rzodkiewka, ogórek kiszony), herbata owocowa.
II Śniadanie:
Arbuz.
Obiad:
Zupa koperkowa zabielana na wywarze warzywnym z ryżem i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, koperek, śmietana 12%) 250ml, dramsztyki drobiowe duszone w ziołach100g (mięso drobiowe, przyprawy, cebula), ziemniaki 100g, sałata masłowa w śmietanie12% 60g, kompot owocowy.
Podwieczorek:
Bułka pszenna z masłem 35g, kisiel owocowy, jabłko, herbata owocowa.
Środa (25.06.2025 r.)
I Śniadanie:
Stół szwedzki: wędlina drobiowa 12g, wieprzowa 12g, kabanos drobiowy 15g, chleb słonecznikowy (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, rzodkiewka), kakao na mleku 180 ml, herbata owocowa.
II Śniadanie:
Gruszka.
Obiad:
Zupa wiosenna zabielana na wywarze warzywnym z ziemniakami i natką pietruszki (seler, śmietana 12%, bukiet warzyw) 250ml, kaszotto z mięsem z indyka 150g (mięso drobiowe, przyprawy, cebula, papryka kolorowa, cukinia, kasza jęczmienna, bulgur), ogórek małosolny, kompot owocowy.
Podwieczorek:
Wafle ryżowe z masłem, jogurt malinowy – wyrób własny (jogurt naturalny, maliny), herbata owocowa.
Czwartek (26.06.2025 r.)
I Śniadanie:
Zupa mleczna z płatkami jaglanymi 180ml, chleb graham (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, serek z pomidorami, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek kiszony), herbata owocowa.
II Śniadanie:
Banan.
Obiad:
Zupa grysikowa na wywarze warzywno-mięsnym z kaszą manną i natką pietruszki 250ml (włoszczyzna, seler, mięso drobiowe), hamburger rybny 100g (ryba Miruna, cebula przyprawy, mąka pszenna, bułka tarta, jajka, olej rzepakowy), ziemniaki 100g, surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy.
Podwieczorek:
Weka pszenna z masłem, dżem owocowy, śliwka, herbata owocowa.
Piątek (27.06.2025 r.)
I Śniadanie:
Chleb powszedni (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, szynka biała 25g, talerz warzyw mieszanych (rzodkiewka, pomidor, ogórek zielony, sałata lodowa, papryka czerwona, ogórek kiszony), mleko 180ml, herbata owocowa.
II Śniadanie:
Marchewka do gryzienia.
Obiad:
Zupa brokułowa zabielana na wywarze warzywnym z zacierką (mąka pszenna, jajko) i natką pietruszki 250g, (włoszczyzna, seler, brokuły, śmietana 12%), gulasz wieprzowy (mięso wieprzowe, cebula, mąka pszenna, śmietana 12%), ryż 70g, surówka z kapusty czerwonej i jabłka, sok owocowy.
Podwieczorek:
Bułeczka z makiem, pszenna z masłem 35g, serek waniliowy, banan, herbata owocowa.
Woda do picia dostępna przez cały dzień na salach.
W powyższym jadłospisie wyróżnione na kolor niebieski są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr. 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk, kminek, suszone pomidory, zioła prowansalskie.