Rodzice

Poniedziałek (23.06.2025 r.)

I Śniadanie:

Chleb powszedni (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, szynka wieprzowa 25g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek świeży, papryka czerwona, sałata lodowa), mleko 180ml, herbata z cytryną.

II Śniadanie:

Jabłko, biszkopt.

Obiad:

Zupa fasolowa na wywarze warzywno-mięsnym z ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, mięso drobiowe, fasolka szparagowa) 250ml, makaron z serem białym 150g (mąka pszenna, jajka, masło klarowane, ser biały), morela, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Weka pszennamasłem 35g, pasztet drobiowy, talerz warzyw mieszanych (papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek małosolny, rzodkiewka, ogórek zielony), herbata owocowa.

Wtorek (24.06.2025 r.)

I Śniadanie:

Zupa mleczna z płatkami ryżowymi 180ml, pszenica prażona, chleb żytni (mąka żytnia) z masłem 40g, twarożek z ogórkiem zielonym 20g, talerz warzyw mieszanych  (pomidor, ogórek zielony, sałata lodowa, papryka czerwona, rzodkiewka, ogórek kiszony), herbata owocowa.

II Śniadanie:

Arbuz.

Obiad:

Zupa koperkowa zabielana na wywarze warzywnym z ryżem i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, koperek, śmietana 12%) 250ml, dramsztyki drobiowe duszone w ziołach100g (mięso drobiowe, przyprawy, cebula), ziemniaki 100g, sałata masłowa w śmietanie12% 60g, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Bułka pszennamasłem 35g, kisiel owocowy, jabłko, herbata owocowa.

Środa (25.06.2025 r.)

I Śniadanie:

Stół szwedzki: wędlina drobiowa 12g, wieprzowa 12g, kabanos drobiowy 15g, chleb słonecznikowy (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, rzodkiewka), kakao na mleku 180 ml, herbata owocowa.

II Śniadanie:

Gruszka.

Obiad:

Zupa wiosenna zabielana na wywarze warzywnym z ziemniakami i natką pietruszki (seler, śmietana 12%, bukiet warzyw) 250ml, kaszotto z mięsem z indyka 150g (mięso drobiowe, przyprawy, cebula, papryka kolorowa, cukinia, kasza jęczmienna, bulgur), ogórek małosolny, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Wafle ryżowe z masłem, jogurt malinowy – wyrób własny (jogurt naturalny, maliny), herbata owocowa.

Czwartek (26.06.2025 r.)

I Śniadanie:

Zupa mleczna z płatkami jaglanymi 180ml, chleb graham (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, serek z pomidorami, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, papryka czerwona,  sałata lodowa, ogórek kiszony), herbata owocowa.

II Śniadanie:

Banan.

Obiad:

Zupa grysikowa na wywarze warzywno-mięsnym z kaszą manną i natką pietruszki 250ml (włoszczyzna, seler, mięso drobiowe), hamburger rybny 100g (ryba Miruna, cebula przyprawy, mąka pszenna, bułka tarta, jajka, olej rzepakowy), ziemniaki 100g, surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Weka pszennamasłem, dżem owocowy, śliwka, herbata owocowa.

Piątek (27.06.2025 r.)

I Śniadanie:

Chleb powszedni (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, szynka biała 25g, talerz warzyw mieszanych (rzodkiewka, pomidor, ogórek zielony, sałata lodowa, papryka czerwona, ogórek kiszony), mleko 180ml, herbata owocowa.

II Śniadanie:

Marchewka do gryzienia.

Obiad:

Zupa brokułowa zabielana na wywarze warzywnym z zacierką (mąka pszenna, jajko) i natką pietruszki 250g, (włoszczyzna, seler, brokuły, śmietana 12%), gulasz wieprzowy (mięso wieprzowe, cebula, mąka pszenna, śmietana 12%), ryż 70g, surówka z kapusty czerwonej i jabłka, sok owocowy.

Podwieczorek:

Bułeczka z makiem, pszennamasłem 35g, serek waniliowy, banan, herbata owocowa.

Woda do picia dostępna przez cały dzień na salach.

W powyższym jadłospisie wyróżnione na kolor niebieski są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr. 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk, kminek, suszone pomidory, zioła prowansalskie.