Rodzice

Jadłospis

Poniedziałek (19.02.2024 r.)

Śniadanie:

Chleb powszedni (mąka pszenno-razowa) z masłem, szynka wieprzowa, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek świeży, papryka czerwona, sałata lodowa), kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, herbata owocowa, jabłko.

Obiad:

Zupa ziemniaczana na wywarze warzywno-mięsnym z ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, mięso drobiowe, mąka pszenna, masło), makaron z koktajlem truskawkowym (mąka pszenna, jajko, jogurt naturalny, truskawki), ananas, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Weka pszennamasłem, parówki drobiowe, ketchup, ogórek świeży, herbata owocowa.

Wtorek (20.02.2024 r.)

Śniadanie:

Zupa mlecznapłatkami owsianymi, granola owocowa (mąka pszenna, kukurydziana, jęczmienna), chleb wieloziarnisty (mąka pszenno-żytnia) z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek kiszony), herbata owocowa, jabłko.

Obiad:

Zupa ryżowa na wywarze warzywno-mięsnym z ryżem i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, mięso drobiowe), kotlet mielony, drobiowy (mięso z indyka, mąka pszenna, bułka tarta, olej rzepakowy, cebula, przyprawy), ziemniaki, fasolka szparagowa z masłem, roszpnoka, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Bułka pszennamasłem, sałatka owocowa (gruszki, kiwi, banan, mandarynka), herbata owocowa.

Środa (21.02.2024 r.)

Śniadanie:

 Stół szwedzki: Wędlina drobiowa, wieprzowa, kabanos drobiowy, dżem owocowy, chleb słonecznikowy (mąka pszenno-razowa) z masłem, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, rzodkiewka), kakao na mleku, herbata owocowa, mandarynka.

Obiad:

Zupa barszcz czerwony zabielany na wywarze warzywnym z ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, buraki, śmietana 12%), kaszotto z indykiem i warzywami (mięso z indyka, cebula, cukinia, papryka kolorowa, przyprawy, kasza bulgur), sałata lodowa, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Ciasteczko owsiane z żurawiną, napój mleczny Aktimel, banan, herbata owocowa.

Czwartek (22.02.2024 r.)

Śniadanie:

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb graham (mąka pszenno-razowa) z masłem, serek z ziołami, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, sałata lodowa, rzodkiewka, papryka czerwona), herbata owocowa, banan.

Obiad:

Zupa ogórkowa zabielana na wywarze warzywnym z ryżem i natką pietruszki (włoszczyzna, śmietana 12%, seler, ogórki kiszone), gulasz cielęcy (mięso cielęce, przyprawy, cebula, mąka pszenna, śmietana 12%), ryż, surówka z kapusty pekińskiej marchewki i jabłka, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Rogal pszennymasłem, kisiel owocowy z jabłkiem, herbata owocowa.

Piątek (23.02.2024 r.)

Śniadanie:

Chleb powszedni (mąka pszenno-żytnia) z masłem, pasta jajeczna (jajko, majonez), talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, sałata lodowa, rzodkiewka, papryka czerwona, ogórek zielony), mleko, herbata owocowa, gruszka.

Obiad:

Zupa brokułowa zabielana z makaronem (mąka pszenna, jajko) na wywarze warzywnym z natką pietruszki (brokuły włoszczyzna, seler, śmietana 12%), ryba Miruna sote (mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy), marchewka z groszkiem, sałata lodowa, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Weka pszennamasłem, twarożek waniliowy, jabłko, herbata owocowa.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

W powyższym jadłospisie wyróżnione na kolor niebieski są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr. 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk, kminek, suszone pomidory, zioła prowansalskie.