Rodzice

Poniedzałek (22.07.2024 r.)

Śniadanie:

Chleb powszedni (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, wędlina wieprzowa 25g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek świeży, papryka czerwona, sałata lodowa), kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku 180ml, herbata owocowa, jabłko.

Obiad:

Zupa brokułowa zabielana na wywarze warzywnym z ryżem i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, brokuły, śmietana 12%) 250ml, kluski leniwe w polewie kakaowej 150g (mąka pszenna, jajka, ser biały, masło klarowane), arbuz, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Weka pszennamasłem 35g, wędlina z kurczaka 20g, talerz warzyw mieszanych (ogórek zielony, pomidor, papryka czerwona, ogórek małosolny, rzodkiewka, sałata lodowa), herbata owocowa.

Wtorek (23.07.2024 r.)

Śniadanie:

Zupa mleczna z płatkami ryżowymi 180ml, chleb wieloziarnisty (mąka pszenno-razowa) z masłem, twarożek z rzodkiewką 18g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, sałata lodowa, papryka czerwona, rzodkiewka, ogórek małosolny), herbata owocowa, jabłko.

Obiad:

Zupa grysikowa na wywarze warzywno-mięsnym z kaszą manną i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, mięso drobiowe) 250ml, kotlet z indyka panierowany 60g, (mięso z indyka przyprawy, jajko, mąka pszenna, bułka tarta, olej rzepakowy), ziemniaki 100g, surówka z marchewki i jabłka 60g, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Bułka pszennamasłem 35g i miodem, borówka amerykańska herbata owocowa.

Środa (24.07.2024 r.)

Śniadanie:

Chleb słonecznikowy (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, szynka biała, serek mozzarella z bazylią, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, rzodkiewka), kakao na mleku 180ml, herbata owocowa, gruszka.

Obiad:

Zupa Solferino zabielana na wywarze warzywnym z ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, śmietana 12%, groszek zielony) 250ml, risotto mięsno-warzywne w sosie pomidorowym 150g (mięso wieprzowe, łopatka, przyprawy, cebula, włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, śmietana 12%), ryż, ogórek małosolny, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Ciasteczko owsiane z żurawiną, bez cukru, banan, herbata owocowa.

Czwartek (25.07.2024 r.)

Śniadanie:

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi 180ml, chleb graham (mąka pszenno-razowa) z masłem 35g, serek Bieluch naturalny 18g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, sałata lodowa, rzodkiewka, papryka czerwona), herbata owocowa, banan.

Obiad:

Zupa pieczarkowa zabielana na wywarze warzywnym z makaronem (mąka pszenna, jajko) i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, pieczarki, śmietana 12%) 250ml, podudzia z kurczaka duszone w ziołach 100g, ziemniaki 100g, sałatka wiosenna w sosie vinegret (serek feta, warzywa), kompot owocowy.

Podwieczorek:

Bułka pszenna szpinakowa z masłem 25g, mus owocowy, herbata owocowa.

Piątek (26.07.2024 r.)

Śniadanie:

Chleb powszedni (mąka pszenno-razowa) z masłem 35g, kiełbasa krakowska, podsuszana 25g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek kiszony), mleko, herbata owocowa, gruszka.

Obiad:

Zupa koperkowa zabielana na wywarze warzywno-mięsnym z ryżem i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, koperek, śmietana 12%, mięso drobiowe), ryba Miruna panierowana (mąka pszenna, ryba Miruna, bułka tarta, jajko, olej rzepakowy), ziemniaki 100g, surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Weka pszennamasłem, twarożek waniliowy, nektarynka, herbata owocowa.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

W powyższym jadłospisie wyróżnione na kolor niebieski są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr. 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk, kminek, suszone pomidory, zioła prowansalskie.