8 października dzieci z grupy Odkrywców przypomniały sobie zasady zdrowego odżywiania i w ramach realizacji tematu ,,Warzywa” wykonały surówkę z marchewek i jabłek. Przed przystąpieniem do prac kulinarnych tradycyjnie wszystkie dzieci umyły ręce, założyły fartuszki i chusteczki na głowę. Zapoznały się również z zasadami BHP dotyczącymi bezpiecznego posługiwania się tarką kuchenną. Jak się okazało zadanie wcale nie było łatwe, chociaż pracowaliśmy w 2 osobowych zespołach. Raz uciekała tarka, raz z rączki wypadła marchewka, a niekiedy nawet jabłuszko było nieposłuszne i nie chciało się trzeć… Zdarzyło się nawet zranić w paluszek, ale w końcu dobrnęliśmy do końca. Potarte marchewki i jabłka wymieszaliśmy z odrobiną miodu i soku z cytryny i rozpoczęliśmy degustację. Niektórzy nawet repetowali…. To był potężny zastrzyk energii i całkiem niezła przysłowiowa ,,bomba witaminowa”.