Rodzice

Jadłospis

Poniedziałek (20.03.2023 r.)

Chleb powszedni (mąka pszenno-razowa) z masłem, wędlina wieprzowa, schab, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek świeży, papryka czerwona, sałata lodowa), kawa zbożowa (jęczmień-żyto) na mleku, herbata owocowa, marchewka do gryzienia.

Obiad:

Zupa z soczewicy na wywarze warzywno-mięsnym z ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, soczewica, pomidory, kiełbasa biała), ryż zapiekany z jabłkiem, brzoskwinia, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Zapiekanka pszennamasłem, wędlina drobiowa, ser żółty salami, ketchup, herbata owocowa.

Wtorek (21.03.2023 r.)

Śniadanie:

Zupa mlecznapłatkami owsianymi, chleb żytni z nasionami (mąka pszenno-żytnia) z masłem, twarożekmakrelą w pomidorach, talerz warzyw mieszanych (ogórek zielony, pomidor, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek kiszony), herbata owocowa, jabłko.

Obiad:

Zupa rosół drobiowo-wołowy na wywarze warzywno-mięsnym z makaronem (mąka pszenna, jajko) i natką pietruszki, (włoszczyzna, seler, kurczak zagrodowy, mięso wołowe), potrawka z kurczaka (mąka pszenna, kurczak zagrodowy, przyprawy, koncentrat pomidorowy, śmietana 12%), ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Bułeczka mała pszennamasłem i dżemem brzoskwiniowym, gruszka, herbata owocowa.

Środa (22.03.2023 r.)

Śniadanie:

Stół szwedzki: Wędlina wieprzowa, drobiowa, jajko na twardo, powidło śliwkowe, chleb słonecznikowy (mąka pszenno-żytnia) z masłem, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, rzodkiewka), kakao na mleku, herbata owocowa, gruszka.

Obiad:

Zupa jarzynowa zabielana na wywarze warzywnym z ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, śmietana 12%), makaron penne (mąka pszenno-żytnia) z indykiem w sosie szpinakowo-śmietanowym (cebula, mięso z indyka, śmietana 30%, szpinak), papryka czerwona, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Biszkopty (mąka pszenna, jajko), jogurt jagodowy (jogurt naturalny, jagody mrożone – wyrób własny), herbata owocowa.

Czwartek (23.03.2023 r.)

Śniadanie:

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb graham (mąka pszenno-żytnia) z masłem, serek z ziołami, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, sałata lodowa, ogórek zielony, papryka czerwona), herbata owocowa, jabłko.

Obiad:

Zupa krem z kalafiora na wywarze warzywnym z grzankami pszennymi i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, kalafior), hamburger rybny (mąka pszenna, cebula, bułka tarta, ryba Miruna, jajko, olej rzepakowy) ziemniaki, sałata lodowa w śmietanie 12%, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Wafle ryżowe z masłem, banan, herbata owocowa.

Piątek (24.03.2023 r.)

Śniadanie:

Chleb powszedni (mąka pszenno-żytnia) z masłem, wędlina z drobiu, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, papryka czerwona, ogórek kiszony, sałata lodowa), mleko, herbata owocowa, banan.

Obiad:

Zupa ogórkowa zabielana na wywarze warzywnym z ryżem i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, ogórki kiszone, śmietana 12%), pierogi ruskie (mąka pszenna, cebula, jajko, masło klarowane, ser biały, ziemniaki), sok pomarańczowy, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Weka pszennamasłem, kiełbasa szynkowa, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, sałata lodowa, papryka czerwona, ogórek zielony), herbata owocowa.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

W powyższym jadłospisie wyróżnione na kolor niebieski są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr. 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk, kminek, suszone pomidory, zioła prowansalskie.