Rodzice

Jadłospis

 

Poniedziałek (24.01.2022 r.)

Śniadanie:

Chleb krakowski (mąka pszenno-razowa) z masłem, wędlina wieprzowa, schab, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek świeży, papryka czerwona, sałata lodowa), kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, herbata owocowa.

Obiad:

Zupa grochowa przecierana na wywarze warzywnym z ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, ziemniaki, groch żółty łuszczony), jabłko w cieście z musem truskawkowym (mąka pszenna, jajko, mleko, jabłko, truskawki), sok jabłkowy, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Weka pszennamasłem, (zapiekanka) polędwica drobiowa, ser żółty salami, ketchup, ogórek świeży, herbata owocowa.

Wtorek (25.01.2022 r.)

Śniadanie:

Zupa mlecznapłatkami owsianymi, chleb słonecznikowy (mąka pszenno-żytnia) z masłem, twarożek z zieloną cebulką talerz warzyw mieszanych (ogórek zielony, pomidor, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek kiszony), herbata owocowa.

Obiad:

Zupa krem z kalafiora zabielana na wywarze warzywnym z grzankami pszennymi i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, śmietana 30%, kalafior), dramsztyki drobiowe, fasolka szparagowa na maśle, papryka czerwona, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Bułka mała pszennamasłem i miodem, pomarańcza, herbata owocowa.

Środa (26.01.2022 r.)

Śniadanie:

Chleb żytni (mąka pszenno-żytnia) z masłem, pasztet z kurczaka (mięso z kurczaka, kasza manna, bułka tarta, mleko, jajka), talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, rzodkiewka), kakao na mleku, herbata owocowa.

Obiad:

Zupa kapuśniak na wywarze warzywno-mięsnym z ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, kapusta kiszona, kiełbasa biała), spaghetti w sosie mięsnym {makaron (mąka pszenna, jajko)}, mięso wieprzowe, łopatka, przyprawy, cebula, koncentrat pomidorowy, ogórek kiszony, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Biszkopty (mąka pszenna, jajko), napój mleczny Actimel, banan, herbata owocowa.

 

Czwartek (27.01.2022 r.)

Śniadanie:

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb owsiany (mąka pszenna-owsiana) z masłem, serek Łaciaty z pomidorami, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa), herbata owocowa.

Obiad:

Zupa Solferino zabielana na wywarze warzywnym z ziemniakami i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, groszek zielony, śmietana 12%), indyk duszony w ziołach w sosie pieczarkowym (mąka pszenna, śmietana 12%, pieczarki, mięso z indyka, zioła prowansalskie), kasza gryczana, niepalona, surówka z marchewki i jabłka, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Weka pszennamasłem, kisiel truskawkowy z jabłkiem, herbata owocowa.

Piątek (28.01.2022 r.)

Śniadanie:

Chleb krakowski (mąka pszenno-żytnia) z masłem, szynka Alpejska, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa), mleko, herbata owocowa.

Obiad:

Zupa ryżowa na wywarze warzywno-mięsnym z ryżem i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, mięso drobiowe), ryba Miruna sote w jarzynach (ryba Miruna, mąka pszenna, olej rzepakowy, włoszczyzna, koncentrat pomidorowy), ziemniaki, sałata lodowa, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Drożdżówka z serem (mąka pszenna, masło, mleko, drożdże), mandarynka, herbata owocowa.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

W powyższym jadłospisie wyróżnione na kolor niebieski są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr. 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk, kminek, suszone pomidory, zioła prowansalskie.

 


Wielkość fontu
Kontrast