Rodzice

Poniedzałek (22.04.2024 r.)

Śniadanie:

Chleb powszedni (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, wędlina z indyka 20g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek świeży, papryka czerwona, sałata lodowa), kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, herbata owocowa, jabłko 50g.

Obiad:

Zupa krupnik na wywarze warzywno-mięsnym z kaszą jęczmienną, ziemniakami i natką pietruszki 250ml (seler, włoszczyzna, śmietana 12%, mięso drobiowe), kluski leniwe w polewie kakaowej 140g (mąka pszenna, jajko, masło klarowane, ser biały), ananas 30g, świeża bazylia, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Weka pszennamasłem 35g szynka wieprzowa 20g, talerz warzyw mieszanych (rzodkiewka, ogórek kiszony, pomidor, sałata lodowa, ogórek zielony, papryka czerwona), herbata owocowa.

Wtorek (23.04.2024 r.)

Śniadanie:

Zupa mleczna z płatkami owsianymi i malinami 180ml+15g, chleb wieloziarnisty (mąka pszenno-żytnia) z masłem 35g, twarożekłososiem 18g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek kiszony), herbata owocowa, jabłko 40g.

Obiad:

Zupa koperkowa zabielana na wywarze warzywnym z ryżem i natką pietruszki 250ml (włoszczyzna, seler, koperek, śmietana 12%), kotlet mielony, drobiowy 60g (mięso z indyka, mąka pszenna, cebula, olej rzepakowy, bułka tarta, jajka, przyprawy), ziemniaki 100g, mizeria z ogórka zielonego 100g (śmietana 12%), kompot owocowy.

Podwieczorek:

Bułka grahamka (mąka pszenno-razowa) z masłem 35g i miodem 10g, borówka amerykańska, herbata owocowa.

Środa (24.04.2024 r.)

Śniadanie:

 Stół szwedzki: Wędlina drobiowa 10g, szynka wieprzowa 10g, serek wiejski 12g, kiełki brokuł, chleb słonecznikowy (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, rzodkiewka), kakao na mleku, herbata owocowa, kiwi.

Obiad:

Zupa z fasolki szparagowej na wywarze warzywno-mięsnym z ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, fasolka żółta szparagowa, mąka pszenna, masło) 250ml, makaron pełnoziarnisty (mąka pszenno-żytnia, jajko) z mięsem z indyka w sosie śmietanowo-szpinakowym (mięso z indyka, czosnek, szpinak, śmietana 30%, przyprawy) 150g, papryka kolorowa, soczek jabłkowy, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Ciasteczka zbożowe bez cukru 30g (mąka pszenna, żytnia, płatki owsiane, owoce suszone), banan 50g, herbata owocowa.

Czwartek (25.04.2024 r.)

Śniadanie:

Zupa mlecznapłatkami jaglanymi, orzechy nerkowca do chrupania 180ml, chleb graham (mąka pszenno-razowa) z masłem 35g, serek z ziołami 20g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, sałata lodowa, rzodkiewka, papryka czerwona), herbata owocowa, banan.

Obiad:

Zupa krem z cukinii na wywarze warzywnym z groszkiem ptysiowym (mąka pszenna, masło, jajka) i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, cukinia, śmietana 30%) 250ml, dramsztyki drobiowe, duszone w sosie własnym (podudzie z kurczaka zagrodowego, przyprawy) 120g, ziemniaki 100g, sałatka włoska z buraka 80g, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Bułka mała pszennamasłem 40g, mus owocowy „Złoty Skarb” 150g (marchew, jabłko, morela), herbata owocowa.

Piątek (26.04.2024 r.)

Śniadanie:

Chleb powszedni (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, szynka z indyka 30g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, sałata lodowa, rzodkiewka, papryka czerwona, ogórek zielony), mleko, herbata owocowa, gruszka 40g.

Obiad:

Zupa kalafiorowa zabielana na wywarze warzywnym z zacierką (mąka pszenna, jajko) i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, śmietana 12%, kalafior) 250ml, ryba Miruna sote 70g w jarzynach (mąka pszenna, przyprawy, olej rzepakowy, ryba Miruna, koncentrat pomidorowy, włoszczyzna), ziemniaki 100g, sałata lodowa 50g z prażonym słonecznikiem, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Ryż na mleku w musie truskawkowym 180ml, herbata owocowa.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

W powyższym jadłospisie wyróżnione na kolor niebieski są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr. 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk, kminek, suszone pomidory, zioła prowansalskie.