Rodzice

Jadłospis

Poniedziałek (28.11.2022 r.)

Śniadanie:

Chleb krakowski (mąka pszenno-razowa) z masłem, wędlina drobiowa, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek świeży, papryka czerwona, sałata lodowa), kawa zbożowa (jęczmień-żyto) na mleku, herbata owocowa, jabłko.

Obiad:

Zupa barszcz czerwony zabielany na wywarze warzywnym z ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, śmietana 12%, buraki), placki serowe w musie truskawkowym (mąka pszenna, jajko, ser biały, masło klarowane, truskawki), kompot owocowy.

Podwieczorek:

Weka pszennamasłem, polędwica sopocka, talerz warzyw mieszanych (pomidor, papryka czerwona, ogórek świeży, sałata lodowa, ogórek kiszony), herbata owocowa.

Wtorek (29.11.2022 r.)

Śniadanie:

Zupa mlecznapłatkami jaglanymi, granola owocowa (mąka pszenna, jęczmienna, kukurydziana), chleb słonecznikowy (mąka pszenno-żytnia) z masłem, serek śmietankowy, talerz warzyw mieszanych (ogórek zielony, pomidor, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek kiszony), herbata owocowa, jabłko.

Obiad:

Zupa krupnik na wywarze warzywno-mięsnym z kaszą jęczmienną, ziemniakami i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, mięso drobiowe), paprykarz drobiowy (mięso z indyka, cebula, koncentrat pomidorowy, papryka czerwona, mąka pszenna, śmietana 12%), ryż, surówka wielowarzywna (kapusta biała, pekińska, jabłko, marchewka, kukurydza), kompot owocowy.

Podwieczorek:

Bułeczka pszenna makowa z masłem i miodem, mandarynka, herbata owocowa.

Środa (30.11.2022 r.)

Śniadanie:

Chleb żytni jasny (mąka pszenno-żytnia) z masłem, wędlina wieprzowa, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, rzodkiewka), kakao na mleku, herbata owocowa, mandarynka.

Obiad:

Zupa jarzynowa zabielana na wywarze warzywnym z ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, śmietana 12%), łazanki z mięsem i kapustą {makaron (mąka pszenna, jajka) mięso wieprzowe, kapusta biała cebula, przyprawy}, sałata lodowa, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Wafle ryżowe z masłem, jogurt jagodowy – wyrób własny (jogurt naturalny, jagody), herbata owocowa.

Czwartek (1.12.2022 r.)

Śniadanie:

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb owsiany (mąka pszenno-owsiana) z masłem, twarożek z zieloną cebulką, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek zielony), herbata owocowa, kiwi.

Obiad:

Zupa kalafiorowa zabielana na wywarze warzywnym z makaronem (mąka pszenna, jajko) i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, kalafior, śmietana 12%), duszony filet z indyka w sosie koperkowym (mąka pszenna, śmietana 12%, mięso z indyka, przyprawy, koperek), ziemniaki, surówka z marchewki i ogórka kiszonego, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Chałka drożdżowa (mąka pszenna, mleko, jajko, masło, drożdże) z masłem, banan, herbata owocowa.

Piątek (2.12.2022 r.)

Śniadanie:

Chleb krakowski (mąka pszenno-żytnia) z masłem, szynka gotowana, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek zielony), mleko, banan.

Obiad:

Zupa grysikowa na wywarze warzywno-mięsnym z kaszą manną i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, mięso drobiowe), ryba Miruna panierowana (mąka pszenna, ryba Miruna, jajka, bułka tarta, olej rzepakowy), ziemniaki, mix sałat z rzodkiewką, pomidorkiem koktajlowym i oliwą, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Bułka mała pszennamasłem, twarożek waniliowy, gruszka, herbata owocowa.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

W powyższym jadłospisie wyróżnione na kolor niebieski są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr. 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk, kminek, suszone pomidory, zioła prowansalskie.