Rodzice

Jadłospis

Poniedziałek (4.07.2022 r.)

Śniadanie:

Chleb krakowski (mąka pszenno-razowa) z masłem, wędlina wieprzowa, talerz warzyw mieszanych (ogórek świeży, ogórek kiszony, papryka czerwona, pomidor malinowy, sałata lodowa), kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, herbata owocowa, kiwi, morela.

Obiad:

Zupa krupnik zabielany na wywarze warzywno-mięsnym z kaszą jęczmienną, ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, mięso drobiowe, śmietana 12%), jajko na twardo w sosie koperkowym (mąka pszenna, śmietana 12%, koperek), ziemniaki, mieszanka warzyw duszonych na patelni, sok owocowy, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Weka pszennamasłem, (zapiekanka), wędlina drobiowa, ser żółty salami, talerz warzyw mieszanych, ogórek zielony, ketchup, herbata owocowa.

 

Wtorek (5.07.2022 r.)

Śniadanie:

Zupa mlecznapłatkami owsianymi, talerz bakalii (rodzynki, żurawina, orzechy laskowe, migdały, pestki dyni, słonecznika) chleb słonecznikowy (mąka pszenno-razowa) z masłem, twarożek z rzodkiewką, talerz warzyw mieszanych (ogórek zielony, pomidor, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek kiszony), herbata owocowa, jabłko.

Obiad:

Zupa pieczarkowa zabielana na wywarze warzywnym z makaronem (mąka pszenna, jajko) i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, pieczarki, śmietana 12%), kotlety drobiowe, panierowane (mąka pszenna, jajko, bułka tarta, olej rzepakowy, mięso filet z indyka), ziemniaki, surówka z marchewki i ogórka kiszonego, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Bułka mała pszennamasłem i powidłem śliwkowym, arbuz, herbata owocowa.

Środa (6.07.2022 r.)

Śniadanie:

Stół szwedzki: Szynka drobiowa, wieprzowa, kiełbasa wiejska, chleb żytni (mąka pszenno-żytnia) z masłem, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, rzodkiewka), kakao na mleku, herbata owocowa, morela.

Obiad:

Zupa kapuśniak na wywarze warzywno-mięsnym z ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, kapusta kiszona, kiełbasa biała), makaron (mąka pszenna, jajko) ze szpinakiem i mięsem z indyka, papryka czerwona, sałata lodowa, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Pieczywo chrupkie pszennemasłem, jogurt z mango (jogurt naturalny, mango – wyrób własny), herbata owocowa.

Czwartek (7.07.2022 r.)

Śniadanie:

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb orkiszowy (mąka pszenno-orkiszowa) z masłem, serek z łososiem, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, sałata lodowa, papryka czerwona, ogórek kiszony), herbata owocowa, jabłko.

Obiad:

Zupa krem z selera na wywarze warzywnym z groszkiem ptysiowym (mąka pszenna, jajko, masło) i natką pietruszki (włoszczyzna, seler), gulasz wieprzowy w sosie cebulowym (mąka pszenna, mięso wieprzowe, łopatka, cebula, śmietana 12%, przyprawy), kasza gryczana, sałatka włoska z buraka, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Bułeczka maślana (mąka pszenna, jajko, mleko, drożdże), banan, herbata owocowa.

Piątek (8.07.2022 r.)

Śniadanie:

Chleb krakowski (mąka pszenno-żytnia) z masłem, kiełbasa krakowska podsuszana, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek zielony), mleko, herbata owocowa, banan.

Obiad:

Zupa ryżowa na wywarze warzywno-mięsnym z ryżem i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, mięso drobiowe), hamburger rybny (ryba Miruna, mąka pszenna, olej rzepakowy, bułka tarta, jajko, przyprawy, cebula), ziemniaki, surówka wielowarzywna (kapusta biała, marchewka, jabłko, kukurydza, majonez), kompot owocowy.

Podwieczorek:

Weka pszennamasłem, serek homogenizowany, waniliowy, gruszka, herbata owocowa.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

W powyższym jadłospisie wyróżnione na kolor niebieski są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr. 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk, kminek, suszone pomidory, zioła prowansalskie.