Rodzice

Jadłospis

Poniedziałek (18.03.2024 r.)

Śniadanie:

Chleb powszedni (mąka pszenno-razowa) z masłem, szynka wieprzowa, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek świeży, papryka czerwona, sałata lodowa), kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, herbata owocowa, jabłko.

Obiad:

Zupa krupnik na wywarze warzywno-mięsnym z kaszą jęczmienną, ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, mięso drobiowe), naleśniki z serem w musie truskawkowym (mąka pszenna, jajko, mleko, ser waniliowy, olej rzepakowy, truskawki), lemoniada cytrynowa z miodem i świeżą miętą kompot owocowy.

Podwieczorek:

Weka pszennamasłem, parówki drobiowe, ketchup, ogórek kiszony, herbata owocowa.

Wtorek (19.03.2024 r.)

Śniadanie:

Zupa mleczna z płatkami jaglanymi, granola owocowa (mąka pszenna, kukurydziana, jęczmienna), chleb wieloziarnisty (mąka pszenno- żytnia) z masłem, twarożek z rzodkiewką, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek kiszony), herbata owocowa, jabłko.

Obiad:

Zupa koperkowa zabielana na wywarze warzywnym z ryżem i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, koperek, śmietana 12%), paprykarz z indyka (mąka pszenna, koncentrat pomidorowy, mięso z indyka, cukinia, papryka kolorowa, śmietana 12%), kasza kuskus, mix sałat z pomidorkiem koktajlowym, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Bułka pszennamasłem, talerz owoców (maliny, borówka amerykańska, kiwi, ananas), herbata owocowa.

Środa (20.03.2024 r.)

Śniadanie:

 Stół szwedzki: Wędlina drobiowa, szynka wieprzowa, pasta z jajka i avocado, chleb słonecznikowy (mąka pszenno-razowa) z masłem, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, rzodkiewka), kakao na mleku, herbata owocowa, kiwi.

Obiad:

Zupa jarzynowa zabielana z brukselką na wywarze warzywnym z ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, groszek zielony, śmietana 12%), makaron pełnoziarnisty (mąka pszenno-żytnia, jajko) z mięsem z indyka w sosie śmietanowo-szpinakowym (mięso z indyka, czosnek, szpinak, śmietana 30%, przyprawy), papryka kolorowa, sok tłoczony jabłkowo-gruszkowy, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Weka pszennamasłem, jogurt naturalny z bakaliami i suszonymi owocami, owoc, granatu, banan, herbata owocowa.

Czwartek (21.03.2024 r.)

Śniadanie:

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb graham (mąka pszenno-razowa) z masłem, serek mozzarella ze świeżą bazylią, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, sałata lodowa, rzodkiewka, papryka czerwona), herbata owocowa, banan.

Obiad:

Zupa pomidorowa zabielana na wywarze warzywnym z zacierką (mąka pszenna, jajko, masło) i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, koncentrat pomidorowy, śmietana 12%), dramsztyki drobiowe, duszone w ziołach, ziemniaki, mizeria z ogórka zielonego (koperek, śmietana 12%), kompot owocowy.

Podwieczorek:

Pieczywo pszenne, chrupkie z masłem, mus owocowy „Berek” (jabłko, banan, wiśnia), herbata owocowa.

Piątek (22.03.2024 r.)

Śniadanie:

Chleb powszedni (mąka pszenno-żytnia) z masłem, kiełbasa krakowska, podsuszana, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, sałata lodowa, rzodkiewka, papryka czerwona, ogórek zielony), mleko, herbata owocowa, gruszka.

Obiad:

Zupa ryżowa na wywarze warzywno-mięsnym z ryżem i natką pietruszki (mięso drobiowe, seler, włoszczyzna), ryba Łosoś sote (mąka pszenna, przyprawy, olej rzepakowy, ryba Łosoś), ziemniaki, marchewka z groszkiem, kiełki lucerny, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Biszkopty (mąka pszenna, jajko, masło), maślanka brzoskwiniowa, jabłko, herbata owocowa.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

W powyższym jadłospisie wyróżnione na kolor niebieski są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr. 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk, kminek, suszone pomidory, zioła prowansalskie.