Poniedzałek (4.11.2024 r.)
I Śniadanie:
Chleb powszedni (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, wędlina wieprzowa 25g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek świeży, papryka czerwona, sałata lodowa), kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku 180ml, herbata owocowa.
II Śniadanie:
Jabłko.
Obiad:
Zupa krupnik na wywarze warzywno-mięsnym z kaszą jęczmienną, ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, mięso drobiowe) 250ml, kluski leniwe w polewie kakaowej 150g (mąka pszenna, jajka, ser biały, masło klarowane), melon, kompot owocowy.
Podwieczorek:
Weka pszenna z masłem 35g, pasta z jajek i wędliny drobiowej 25g, talerz warzyw mieszanych (ogórek zielony, pomidor, rzodkiewka, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek kiszony), herbata owocowa.
Wtorek (5.11.2024 r.)
I Śniadanie:
Zupa mleczna z płatkami owsianymi 180ml, granola owocowa (mąka pszenna, kukurydziana, jęczmienna), chleb żytni (mąka żytnia) z masłem, twarożek ze świeżą bazylią 20g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, sałata lodowa, papryka czerwona, rzodkiewka, ogórek kiszony), herbata owocowa.
II Śniadanie:
Jabłko.
Obiad:
Zupa pieczarkowa zabielana na wywarze warzywnym z makaronem (mąka pszenna, jajko) i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, pieczarki, śmietana 12%) 250ml, kotlet drobiowy, mielony 60g (mięso z indyka, cebula, jajko, mąka pszenna, bułka tarta, olej rzepakowy, przyprawy), ziemniaki 100g, duszona marchewka z groszkiem, roszponka, kompot owocowy.
Podwieczorek:
Bułka pszenna z masłem 35g, dżem owocowy, pomarańcza, herbata owocowa.
Środa (6.11.2024 r.)
I Śniadanie:
Stół szwedzki: wędlina wieprzowa 12g, drobiowa 12g, pasztet z królika 10g, chleb słonecznikowy (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, rzodkiewka), mleko 180ml, herbata owocowa.
II Śniadanie:
Śliwka.
Obiad:
Zupa ogórkowa zabielana na wywarze warzywnym z ziemniakami i natką pietruszki (seler, ogórki kiszone, włoszczyzna, śmietana 12%) 250ml, risotto mięsno-warzywne w sosie pomidorowym 150g (mięso wieprzowe, łopatka, przyprawy, cebula, koncentrat pomidorowy, włoszczyzna, śmietana 12%), ryż, sałata lodowa z prażonym słonecznikiem, kompot owocowy.
Podwieczorek:
Kasza manna na mleku w polewie kakaowej 180ml, banan, herbata owocowa.
Czwartek (7.11.2024 r.)
I Śniadanie:
Zupa mleczna płatkami kukurydzianymi 180ml, chleb graham (mąka pszenno-razowa) z masłem 35g, serek z suszonymi pomidorami 20g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek kiszony), herbata owocowa.
II Śniadanie:
Banan.
Obiad:
Zupa szczawiowa zabielana na wywarze warzywnym z zacierką (mąka pszenna, jajko) i natką pietruszki 250ml (włoszczyzna, seler, śmietana 12%, przecier szczawiowy), gulasz cielęcy (mięso cielęcina, mąka pszenna, przyprawy, śmietana 12%, cebula), kasza jaglana 60g, sałatka włoska z buraka 60g, kompot owocowy.
Podwieczorek:
Bułeczka pszenna z makiem i masłem 40g, mus owocowy „Gumi-Mus” 180ml (jabłko, banan, czarna porzeczka, posypka z ananasa), herbata owocowa.
Piątek (8.11.2024 r.)
I Śniadanie:
Chleb powszedni (mąka pszenno-razowa) z masłem 35g, szynka biała 25g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek kiszony, rzodkiewka), kakao na mleku, herbata owocowa.
II Śniadanie:
Gruszka.
Obiad:
Zupa ryżowa na wywarze warzywno-mięsnym z ryżem i natką pietruszki 250ml (włoszczyzna, mięso drobiowe, seler), ryba Miruna panierowana 100g (ryba Miruna, mąka pszenna, jajko, olej rzepakowy, bułka tarta, przyprawy), ziemniaki 100g, surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka 60g, kompot owocowy.
Podwieczorek:
Weka pszenna z masłem 35g, twarożek waniliowy 20g, mandarynka, herbata owocowa.
Woda do picia dostępna przez cały dzień na salach.
W powyższym jadłospisie wyróżnione na kolor niebieski są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr. 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk, kminek, suszone pomidory, zioła prowansalskie.