Rodzice

Poniedzałek (27.05.2024 r.)

Śniadanie:

Chleb powszedni (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, wędlina z indyka 25g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek świeży, papryka czerwona, sałata lodowa), kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku 180ml, herbata owocowa, jabłko.

Obiad:

Zupa barszcz czerwony, zabielany na wywarze warzywnym z ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, buraki, śmietana 12%, koncentrat barszczu) 250ml, pierogi z truskawkami z jogurtem naturalnym 150g (mąka pszenna, jajka, jogurt naturalny, truskawki), sok jabłkowy, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Weka pszennamasłem 35g, kiełbasa krakowska 30g, talerz warzyw mieszanych (ogórek kiszony, rzodkiewka, papryka czerwona, ogórek zielony, pomidor, sałata lodowa), herbata owocowa.

Wtorek (28.05.2024 r.)

Śniadanie:

Zupa mleczna z płatkami ryżowymi 180ml, chleb żytni (mąka pszenno-żytnia) z masłem 35g, twarożek z ogórkiem zielonym 18g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek kiszony), herbata owocowa, jabłko.

Obiad:

Zupa kalafiorowa zabielana na wywarze warzywnym z ryżem i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, kalafior, śmietana 12%) 250ml, ryba Miruna panierowana 70g (mąka pszenna, ryba Miruna, bułka tarta, jajko, olej rzepakowy), ziemniaki 100g, surówka wielowarzywna z kapusty białej, marchewki i jabłka 60g kompot owocowy.

Podwieczorek:

Bułka pszennamasłem 35g, powidło śliwkowe, arbuz, herbata owocowa.

Środa (29.05.2024 r.)

Śniadanie:

Stół szwedzki: Wędlina drobiowa 12g, szynka wieprzowa 12g, kabanos drobiowy 15g, chleb słonecznikowy (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, rzodkiewka), kakao na mleku 180ml, herbata owocowa, gruszka.

Obiad:

Zupa z fasolki szparagowej na wywarze warzywno-mięsnym z ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, fasolka żółta, szparagowa, masło, mąka pszenna) 250ml, gulasz z indyka 60g (mięso z indyka, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna, śmietana 12%, cebula, przyprawy), kasza gryczana biała 70g, ogórek małosolny, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Budyń waniliowy na mleku, chrupki kukurydziane, banan, herbata owocowa.

Piątek (31.05.2024 r.)

Śniadanie:

Chleb graham (mąka pszenno-razowa) z masłem 35g, wędlina wieprzowa 25g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, sałata lodowa, rzodkiewka, papryka czerwona), herbata owocowa, mleko, banan.

Obiad:

Zupa jarzynowa zabielana na wywarze warzywnym z makaronem (mąka pszenna, jajko) i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, śmietana 12%) 250ml, jajko w sosie chrzanowym (jajka, mąka pszenna, przyprawy, śmietana12%, chrzan), ziemniaki 100g, surówka z warzyw sezonowych 60g, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Weka pszennamasłem 25g, ser żółty salami 25g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, sałata lodowa, papryka czerwona, rzodkiewka), herbata owocowa.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

W powyższym jadłospisie wyróżnione na kolor niebieski są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr. 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk, kminek, suszone pomidory, zioła prowansalskie.