Poniedziałek (2.10.2023 r.)
Śniadanie:
Chleb powszedni (mąka pszenno-razowa) z masłem, szynka wieprzowa, biała, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek świeży, papryka czerwona, sałata lodowa), kawa zbożowa (jęczmień-żyto) na mleku, herbata owocowa, kalarepa.
Obiad:
Zupa barszcz biały zabielany na wywarze warzywno-mięsnym z ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, kiełbasa biała, zakwas barszczu białego, żyto, śmietana 12%), ryż z jabłkiem i cynamonem, ananas kompot owocowy.
Podwieczorek:
Zapiekanka pszenna z masłem, wędlina drobiowa, ser żółty, ketchup, ogórek zielony, herbata owocowa.
Wtorek (3.10.2023 r.)
Śniadanie:
Chleb żytni, wieloziarnisty (mąka pszenno-żytnia) z masłem, wędlina z kurczaka, talerz warzyw mieszanych (ogórek zielony, pomidor, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek kiszony), mleko, herbata owocowa, jabłko.
Obiad:
Zupa kalafiorowa zabielana na wywarze warzywnym z makaronem (mąka pszenna, jajko) i natką pietruszki (włoszczyzna, kalafior, śmietana 12%, seler), paprykarz cielęcy (mięso cielęcina, mąka pszenna, przyprawy, śmietana 12%, papryka czerwona, koncentrat pomidorowy), ziemniaki, surówka z ogórka kiszonego i cebulki, kompot owocowy.
Podwieczorek:
Weka pszenna z masłem, jogurt jagodowy – wyrób własny (jogurt naturalny, jagody), herbata owocowa.
Środa (4.10.2023 r.)
Śniadanie:
Stół szwedzki: Wędlina drobiowa, wieprzowa, ser biały z miodem, chleb słonecznikowy (mąka pszenno-żytnia) z masłem, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, rzodkiewka), kakao na mleku, herbata owocowa, śliwka.
Obiad:
Zupa jarzynowa zabielana na wywarze warzywnym z ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, śmietana 12%), makaron pełnoziarnisty (mąka pszenno-żytnia) z mięsem z indyka w sosie szpinakowo-śmietanowym (mięso z indyka, przyprawy, cebula, szpinak, śmietana 30%, czosnek), pomidorki koktajlowe, sok jabłkowy, kompot owocowy.
Podwieczorek:
Ciasteczka owsiane, kokosowe, bez cukru, banan, herbata owocowa.
Czwartek (5.10.2023 r.)
Śniadanie:
Zupa mleczna z płatkami owsianymi, chleb graham (mąka pszenno-razowa) z masłem, twarożek z makrelą w pomidorach, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek kiszony), herbata owocowa, banan.
Obiad:
Zupa pomidorowa zabielana na wywarze warzywnym z ryżem i natką pietruszki (koncentrat pomidorowy, śmietana 12%, seler, włoszczyzna), filet z indyka duszony w ziołach w sosie własnym (mąka pszenna, mięso z indyka, śmietana12%, przyprawy), kasza gryczana, surówka z selera i ananasa (jabłko, śmietana 12%), kompot owocowy.
Podwieczorek:
Bułka pszenna z masłem, dżem brzoskwiniowy, gruszka, herbata owocowa.
Piątek (6.10.2023 r.)
Śniadanie:
Bułka kajzerka pszenna z masłem, jajecznica (jajko) na maśle, serek naturalny, talerz warzyw mieszanych (ogórek kiszony, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek zielony, pomidor), kakao na mleku, herbata owocowa, gruszka.
Obiad:
Zupa grysikowa na wywarze warzywno-mięsnym z kaszą manną i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, mięso drobiowe), ryba Miruna panierowana (mąka pszenna, ryba Miruna, olej rzepakowy, bułka tarta, jajko), ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka, kompot owocowy.
Podwieczorek:
Weka pszenna z masłem, wędlina wieprzowa, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, sałata lodowa, papryka czerwona, ogórek zielony), herbata owocowa.
Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
W powyższym jadłospisie wyróżnione na kolor niebieski są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr. 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk, kminek, suszone pomidory, zioła prowansalskie.