Rodzice

Jadłospis

Poniedziałek (18.10.2021 r.)

Śniadanie:

Chleb krakowski (mąka pszenno-żytnia) z masłem, szynka wieprzowa ze wsi, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek świeży, papryka czerwona, sałata lodowa), kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku, herbata owocowa.

Obiad:

Zupa kalafiorowa zabielana na wywarze warzywnym z ryżem i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, kalafior, śmietana 12%), kluski leniwe w polewie kakaowej (mąka pszenna, jajko, ser biały, masło klarowane, kakao), ananas świeży, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Tosty pszennemasłem, wędlina drobiowa, ser żółty, ogórek świeży, ketchup, herbata owocowa.

Wtorek (19.10.2021 r.)

Śniadanie:

Zupa mlecznapłatkami owsianymi, granola owocowa (mąka pszenna, jęczmienna, kukurydziana), chleb słonecznikowy (mąka pszenno-żytnia) z masłem, serek Bieluch, talerz warzyw mieszanych (ogórek zielony, pomidor, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek kiszony), herbata owocowa.

Obiad:

Zupa rosół drobiowo-wołowy na wywarze warzywno-mięsnym z makaronem (mąka pszenna, jajko) i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, mięso drobiowe, kurczak, wołowe), potrawka z kurczaka (mąka pszenna, kurczak zagrodowy, koncentrat pomidorowy, cebula, śmietana 12%, przyprawy), ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Bułka z dynią (mąka pszenno-razowa) z masłem i powidłem śliwkowym, pomarańcza, herbata owocowa.

Środa (20.10.2021 r.)

Śniadanie:

Chleb żytni (mąka pszenno-żytnia) z masłem, zrazówka z Bobrownik, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, rzodkiewka), kakao na mleku, herbata owocowa.

Obiad:

Zupa z żółtej fasoli na wywarze warzywnym i zasmażce z ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, fasola szparagowa, masło, mąka pszenna), łazanki z mięsem i kapustą (makaron {mąka pszenna, jajko}, mięso wieprzowe, łopatka, przyprawy, cebula, kapusta biała), sałata lodowa, sok pomarańczowy, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Ciasteczka zbożowe bez cukru (mąka pszenna, żytnia, płatki owsiane, owoce suszone), jogurt truskawkowy (jogurt naturalny), herbata owocowa.

 

Czwartek (21.10.2021 r.)

Śniadanie:

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi i żurawiną, chleb owsiany (mąka pszenno-owsiana) z masłem, twarożek z makrelą w pomidorach, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa), herbata owocowa.

Obiad:

Zupa barszcz czerwony zabielany na wywarze warzywnym z ziemniakami i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, buraki, śmietana 12%), pulpeciki drobiowo-wieprzowe w sosie koperkowym (mąka pszenna, śmietana 12%, koperek, przyprawy, cebula), kasza pęczak, ogórek kiszony, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Bułka mała pszennamasłem, talerz owoców (banan, jabłko, kiwi, śliwka), herbata owocowa.

Piątek (22.10.2021 r.)

Śniadanie:

Chleb krakowski (mąka pszenno-żytnia) z masłem, jajko na twardo ze szczypiorkiem, kabanos drobiowy, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, pomidor, ogórek kiszony, papryka czerwona, sałata lodowa), mleko, herbata owocowa.

Obiad:

Zupa ogórkowa zabielana na wywarze warzywnym z ryżem i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, ogórki kiszone, śmietana 12%), ryba Miruna sote (mąka pszenna, ryba Miruna, olej rzepakowy), ziemniaki, mieszanka warzyw duszona na maśle, pomidorki koktajlowe, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Weka pszennamasłem, serek na słodko „MIODZIO”, gruszka herbata owocowa.

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

W powyższym jadłospisie wyróżnione na kolor niebieski są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr. 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk, kminek, suszone pomidory, zioła prowansalskie.


Wielkość fontu
Kontrast