W drugiej połowie listopada w grupie Pszczółki realizowaliśmy program edukacyjny Głównego Inspektoratu Sanitarnego i Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pt. “Skąd się biorą produkty ekologiczne?”. Celem programu jest zwiększanie świadomości i wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego oraz budowanie właściwych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat.
Realizację programu nasze przedszkolaki rozpoczęły od rozpakowania toreb z zakupami. Oglądały dokładnie wszystkie produkty i zauważyły, że większość produktów ma taki sam znaczek. Posegregowały produkty na te, które posiadają znaczek EKO i na te, które nie mają tego znaczka. Dowiedziały się, że EKO oznacza naturalne czyli takie, które nie ma żadnych polepszaczy smaku, sztucznych ,niezdrowych dodatków.
Degustowały jogurt i serek BIO oceniając ich walory smakowe.
Po rozpakowaniu kolejnych toreb z zakupami posegregowały również produkty żywnościowe na sprzyjające zdrowiu i szkodliwe dla zdrowia uzasadniając swój wybór.
Następnie obejrzały film animowany pt. SKĄD SIĘ BIORĄ PRODUKTY EKOLOGICZNE? – uważnie śledząc proces ich powstawania.
Przedszkolaki poznały Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej – samodzielnie ją uzupełniały w odpowiednie produkty wykorzystując do tego celu kolorowe ilustracje, analizowały jej zawartość.
Utrwaliły także etapy poprawnego mycia rąk oraz własnoręcznie wykonywały ze zdrowych produktów pyszne szaszłyki w wersji słonej, które później z wielkim apetytem konsumowały z dodatkiem eko tortilli.
Zdrowy talerz żywieniowy gości w naszej grupie na stałe, zjadamy duże porcje owoców i warzyw codziennie.
Mamy nadzieję, że dbanie o zdrowie stanie się stylem życia naszych świadomych przedszkolaków.