Dnia 4 października dzieci z grupy Pszczółek w ramach realizacji tematu ,,Jesień w sadzie” wykonały owocową sałatkę. Przed przystąpieniem do prac kulinarnych tradycyjnie wszystkie dzieci umyły ręce, założyły fartuszki i zapoznały się z zasadami BHP dotyczącymi bezpiecznego posługiwania się nożem. Jak się okazało, zadanie wcale nie było łatwe, chociaż pracowaliśmy w 2 osobowych zespołach. Raz spod noża uciekała gruszka, raz śliwka, a czasami kiwi było nieposłuszne… Zdarzyło się nawet urazić w paluszka, ale w końcu dobrnęliśmy do końca. Pokrojone owoce wymieszaliśmy w dwóch miskach. Do jednej z nich dodaliśmy trochę miodu, a do drugiej jogurt naturalny. W taki oto sposób, z tych samych owoców powstały dwie sałatki o delikatnie różnym smaku. Część dzieci miała ochotę na sałatkę z dodatkiem miodu, inni z dodatkiem jogurtu, a zdecydowana większość degustowała zarówno jedną, jak i drugą sałatkę. Niektórzy nawet repetowali…. To był potężny zastrzyk energii i całkiem niezła przysłowiowa ,,bomba witaminowa”.