11 października w grupie Krasnoludki odbyła się owocowa degustacja. Na początku na talerzach przygotowane zostały owoce takie jak: gruszka, śliwka oraz jabłko. Dzieci miały okazję przyglądnąć się z bliska wszystkim owocom, dotknąć ich, powąchać oraz skosztować. Ze zdziwieniem zauważyliśmy, że zielona gruszka była bardzo słodka, a miękka śliwka bardzo kwaśna. Następnie poznaliśmy sposób robienia soku z jabłek za pomocą sokowirówki. Dzieci poznały podstawowe zasady bezpiecznego zachowania się z urządzeniami elektrycznymi. Z zaciekawieniem obserwowały w jaki sposób sok się wyciska i co później pozostaje z jabłka. Okazało się, że sok był bardzo słodki, a przecież w ogóle nie dodaliśmy do niego cukru.
Drugą atrakcją było wspólne wykonanie kompotu z jabłek. Przygotowane wcześniej jabłka wrzuciliśmy do słoika, dodaliśmy cukier, a pani zalała je wrzątkiem. Dzieci dowiedziały się w jaki sposób i dlaczego robi się przetwory na zimę.
Nie możemy się doczekać następnego tygodnia w którym będziemy poznawać warzywa.