Rodzice

Poniedziałek (18.11.2024 r.)

I Śniadanie:

Chleb powszedni (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, kiełbasa krakowska podsuszana 25g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek świeży, papryka czerwona, sałata lodowa), kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku 180ml, herbata owocowa.

II Śniadanie:

Jabłko.

Obiad:

Zupa barszcz biały zabielany na wywarze warzywno-mięsnym z ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, kiełbasa biała, zakwas barszczu białego, żyto, śmietana12%) 250ml, kolorowy makaron z serem białym 150g (mąka pszenna, jajka, ser biały, masło klarowane), mandarynka, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Weka pszennamasłem 35g, wędlina z indyka 25g, talerz warzyw mieszanych (ogórek zielony, pomidor, rzodkiewka, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek kiszony), herbata owocowa.

Wtorek (19.11.2024 r.)

I Śniadanie:

Zupa mlecznapłatkami owsianymi 180ml, chleb żytni (mąka żytnia) z masłem 40g, twarożek z zieloną cebulką 20g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, sałata lodowa, papryka czerwona, rzodkiewka, ogórek kiszony), herbata owocowa.

II Śniadanie:

Gruszka.

Obiad:

Zupa koperkowa zabielana  na wywarze warzywnym z ryżem i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, śmietana 12%, koperek) 250ml, bryzol wołowy z cebulką 60g (mięso wołowe, pieczeniowe, cebula, mąka pszenna, przyprawy, olej rzepakowy) ziemniaki 100g, sałata lodowa z pomidorkami koktajlowymi i serkiem fetą  60g, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Bułka pszennamasłem 35g i miodem, pomarańcza, herbata owocowa.

Środa (20.11.2024 r.)

I Śniadanie:

Stół szwedzki: szynka wieprzowa 10g, wędlina drobiowa 10g, kiełbasa lisiecka 10g, chleb słonecznikowy (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, rzodkiewka), kakao na mleku 180ml, herbata owocowa.

II Śniadanie:

Kiwi.

Obiad:

Zupa jarzynowa zabielana na wywarze warzywnym  z ziemniakami i natką pietruszki (seler, śmietana 12%, włoszczyzna) 250ml, kaszotto z indykiem 150g (mięso z indyka, przyprawy, cebula, cukinia, papryka kolorowa, kasza bulgur) 150g, ogórek kiszony, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Pieczywo chrupkie pszennemasłem 30g, jogurt jagodowy- wyrób własny 180ml (jogurt naturalny, jagody), herbata owocowa.

Czwartek (21.11.2024 r.)

I Śniadanie:

Zupa mleczna z pszenicą prażoną w miodzie 180ml, chleb graham (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, serek Bieluch 20g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek kiszony), herbata owocowa.

II Śniadanie:

Banan.

Obiad:

Zupa krem z brokuł na wywarze warzywnym z groszkiem ptysiowym (mąka pszenna, masło) i natką pietruszki 250ml (włoszczyzna, śmietana 30%, brokuły, seler), schab duszony 60g w ziołach w sosie cebulowym (mąka pszenna, mięso wieprzowe, schab, śmietana 12%, przyprawy, zioła), ziemniaki 100g, surówka z kapusty czerwonej i jabłka 60g, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Bułka maślana, pszennamasłem 40g, sok naturalny, jednodniowy „Buraczana  słodycz” 180ml (jabłko, burak, cytryna),  gruszka, herbata owocowa.

Piątek (22.11.2024 r.)

I Śniadanie:

Chleb powszedni (mąka pszenno-razowa) z masłem 35g, szynka wieprzowa 25g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, sałata lodowa, papryka czerwona, ogórek kiszony, rzodkiewka), mleko 180ml, herbata owocowa.

II Śniadanie:

Jabłk.

Obiad:

Zupa grysikowa na wywarze warzywno-mięsnym z kaszą manną i natką pietruszki 250ml (włoszczyzna, seler, mięso drobiowe), ryba Miruna sote w jarzynach 150g (mąka pszenna, ryba Miruna, olej rzepakowy, włoszczyzna, koncentrat pomidorowy), ziemniaki 100g, kalarepa, kompot owocowy.

Podwieczorek:

Weka pszennamasłem 35g, twarożek z truskawkami 30g, banan, herbata owocowa.

Woda do picia dostępna przez cały dzień na salach.

W powyższym jadłospisie wyróżnione na kolor niebieski są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr. 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk, kminek, suszone pomidory, zioła prowansalskie.