Poniedziałek (18.11.2024 r.)
I Śniadanie:
Chleb powszedni (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, kiełbasa krakowska podsuszana 25g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek świeży, papryka czerwona, sałata lodowa), kawa zbożowa (jęczmień, żyto) na mleku 180ml, herbata owocowa.
II Śniadanie:
Jabłko.
Obiad:
Zupa barszcz biały zabielany na wywarze warzywno-mięsnym z ziemniakami i natką pietruszki (seler, włoszczyzna, kiełbasa biała, zakwas barszczu białego, żyto, śmietana12%) 250ml, kolorowy makaron z serem białym 150g (mąka pszenna, jajka, ser biały, masło klarowane), mandarynka, kompot owocowy.
Podwieczorek:
Weka pszenna z masłem 35g, wędlina z indyka 25g, talerz warzyw mieszanych (ogórek zielony, pomidor, rzodkiewka, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek kiszony), herbata owocowa.
Wtorek (19.11.2024 r.)
I Śniadanie:
Zupa mleczna z płatkami owsianymi 180ml, chleb żytni (mąka żytnia) z masłem 40g, twarożek z zieloną cebulką 20g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, sałata lodowa, papryka czerwona, rzodkiewka, ogórek kiszony), herbata owocowa.
II Śniadanie:
Gruszka.
Obiad:
Zupa koperkowa zabielana na wywarze warzywnym z ryżem i natką pietruszki (włoszczyzna, seler, śmietana 12%, koperek) 250ml, bryzol wołowy z cebulką 60g (mięso wołowe, pieczeniowe, cebula, mąka pszenna, przyprawy, olej rzepakowy) ziemniaki 100g, sałata lodowa z pomidorkami koktajlowymi i serkiem fetą 60g, kompot owocowy.
Podwieczorek:
Bułka pszenna z masłem 35g i miodem, pomarańcza, herbata owocowa.
Środa (20.11.2024 r.)
I Śniadanie:
Stół szwedzki: szynka wieprzowa 10g, wędlina drobiowa 10g, kiełbasa lisiecka 10g, chleb słonecznikowy (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, rzodkiewka), kakao na mleku 180ml, herbata owocowa.
II Śniadanie:
Kiwi.
Obiad:
Zupa jarzynowa zabielana na wywarze warzywnym z ziemniakami i natką pietruszki (seler, śmietana 12%, włoszczyzna) 250ml, kaszotto z indykiem 150g (mięso z indyka, przyprawy, cebula, cukinia, papryka kolorowa, kasza bulgur) 150g, ogórek kiszony, kompot owocowy.
Podwieczorek:
Pieczywo chrupkie pszenne z masłem 30g, jogurt jagodowy- wyrób własny 180ml (jogurt naturalny, jagody), herbata owocowa.
Czwartek (21.11.2024 r.)
I Śniadanie:
Zupa mleczna z pszenicą prażoną w miodzie 180ml, chleb graham (mąka pszenno-razowa) z masłem 40g, serek Bieluch 20g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, papryka czerwona, sałata lodowa, ogórek kiszony), herbata owocowa.
II Śniadanie:
Banan.
Obiad:
Zupa krem z brokuł na wywarze warzywnym z groszkiem ptysiowym (mąka pszenna, masło) i natką pietruszki 250ml (włoszczyzna, śmietana 30%, brokuły, seler), schab duszony 60g w ziołach w sosie cebulowym (mąka pszenna, mięso wieprzowe, schab, śmietana 12%, przyprawy, zioła), ziemniaki 100g, surówka z kapusty czerwonej i jabłka 60g, kompot owocowy.
Podwieczorek:
Bułka maślana, pszenna z masłem 40g, sok naturalny, jednodniowy „Buraczana słodycz” 180ml (jabłko, burak, cytryna), gruszka, herbata owocowa.
Piątek (22.11.2024 r.)
I Śniadanie:
Chleb powszedni (mąka pszenno-razowa) z masłem 35g, szynka wieprzowa 25g, talerz warzyw mieszanych (pomidor, ogórek zielony, sałata lodowa, papryka czerwona, ogórek kiszony, rzodkiewka), mleko 180ml, herbata owocowa.
II Śniadanie:
Jabłk.
Obiad:
Zupa grysikowa na wywarze warzywno-mięsnym z kaszą manną i natką pietruszki 250ml (włoszczyzna, seler, mięso drobiowe), ryba Miruna sote w jarzynach 150g (mąka pszenna, ryba Miruna, olej rzepakowy, włoszczyzna, koncentrat pomidorowy), ziemniaki 100g, kalarepa, kompot owocowy.
Podwieczorek:
Weka pszenna z masłem 35g, twarożek z truskawkami 30g, banan, herbata owocowa.
Woda do picia dostępna przez cały dzień na salach.
W powyższym jadłospisie wyróżnione na kolor niebieski są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr. 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk, kminek, suszone pomidory, zioła prowansalskie.