8.10.21 grupa Świetlików zaraz po śniadaniu z wielkim zapałem zabrała się do pracy, przygotowując sałatkę grecką składającą się przede wszystkim z warzyw. Nie mogło zabraknąć kolorowej papryki, świeżych ogórków, cebuli, pomidorów, oliwek i sałaty, którą wprawnie „strzępiliśmy” palcami, na małe kawałeczki. Oczywiście nie zapomnieliśmy o higienie, fartuszkach ochronnych i chusteczkach na głowę. Najpierw poznaliśmy recepturę, rozpoznawaliśmy i nazywaliśmy wszystkie składniki oraz przygotowaliśmy specjalny sos z użyciem oliwy z oliwek, odrobiny miodu, majonezu, musztardy i soku z cytryny oraz specjalnej mieszanki przypraw. Składniki na sos mieszaliśmy poprzez „potrząsanie” w małym słoiku z zakręconym wieczkiem. Ogromną frajdą było krojenie warzyw w kosteczkę i trzeba przyznać, że nie sprawiło nam to najmniejszych kłopotów. Wszystkie palce były całe, a warzywa doskonale pokrojone…. Kiedy wymieszaliśmy składniki z sosem, nadszedł czas na degustację…. Może nie wszyscy byliśmy fanami czarnych oliwek czy czerwonej cebuli, ale każdy z nas spróbował choć odrobinkę Wspólnie przyznaliśmy, że to dobry sposób na zdrową przekąskę”.