Wydarzenia

PROJEKT EDUKACYJNY PROMUJĄCY ZDROWE NAWYKI ŻYWIENIOWE  PT. „WITAMINKI” GR. PSZCZÓŁKI II CZĘŚĆ

Realizując „Warzywne Wyzwania” z projektu „Witaminki” poznaliśmy bohaterów drugiej edycji takich jak: kapusta Kama, por Przemek, czosnek Czarek, kalafior Kostek, kalarepa Klara, brukselka Bianka, ziemniak Ziemowit, cukinia Celestyna, rzepa Rozalia, bakłażan Błażej, fasola Filomena. 

Sukcesywnie zapoznawaliśmy się nie tylko z wyglądem poszczególnych warzyw, ale również z ich gatunkami, rodzajami, zapachem, budową i właściwościami zdrowotnymi. Byliśmy podekscytowani wielozmysłowym poznawaniem warzywnych bohaterów i z chęcią dzieliliśmy się informacjami o tym, jakie przetwory oraz dania można przygotować z danego warzywa. Po każdej prezentacji degustowaliśmy warzywo, sok lub potrawę z wykorzystaniem omawianej jarzyny. 

Panie pracujące w kuchni wspierały nas w pokonywaniu „Warzywnych wyzwań”, przygotowując potrawy na bazie poznanych jarzyn.  

Na zakończenie zajęć przyklejaliśmy poznane warzywo do dedykowanej karty oraz na projektowym plakacie. Podczas realizacji projektu doskonaliliśmy również umiejętności matematyczne m.in. porównywanie, przeliczanie czy klasyfikowanie, a także umiejętności manualne, ozdabiając warzywa wybranym materiałem plastycznym np. plasteliną, papierem, kulkami z bibuły czy tworząc warzywne książeczki…. 

Realizacji projektu towarzyszyła piosenka: ”Taniec z warzywami”, którą ilustrowaliśmy za pomocą ruchu.  

Chętnie słuchaliśmy piosenek o każdym warzywie tworząc własne improwizacje ruchowe. Uczyliśmy się wyliczanek, przekazując talerz z warzywem z rąk do rąk, aby każdy z nas mógł spróbować i posmakować ugotowane lub surowe warzywo. 

Doskonale wiemy o tym, że nie każde warzywo od razu musimy pokochać, że nie każdy smak jest tym który preferujemy ale kierując się zasadą:”bo to bardzo ważna rzecz by warzywa jeść” przyrzekamy, że próbować zawsze je będziemy.  


 
Powrót