W środę 6 kwietnia dzieci z grupy Odkrywców w ramach akcji ,,Wyślij pączka do Afryki” piekły czekoladowe muffinki. Przed przystąpieniem do pracy założyły fartuszki, chusteczki na głowę i dokładnie umyły ręce. Następnie zapoznały się ze sposobem wykonania muffinek oglądając film instruktażowy na Yotube. Poniżej dla zainteresowanych podajemy przepis.
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki kakao
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady lub czekoladowe dropsy
1 jajko
0,5 szklanki oleju
Suche składniki dzieci wymieszały razem w jednej misce, a osobno – w drugiej mokre składniki: jajko, olej oraz mleko. Następnie do masy dodały suche składniki i mieszały tak długo dopóki składniki mokre i suche się ze sobą nie połączyły. Kolejno metalową formę do muffinek wyłożyły papierowymi papilotkami i każde dziecko po kolei wypełniło foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu, zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Po 20 -25 minutach nasze babeczki były gotowe. Sami to zresztą sprawdziliśmy. Jak tylko trochę przestygły udekorowaliśmy je kawałkami czekolady, a nasze panie zapakowały nam po jednej babeczce do domu. Niestety zapach i aromat nie dawał nam spokoju… dlatego też resztę babeczek panie sprawiedliwie podzieliły i mogliśmy je skosztować. Były miękkie, puszyste i pyszne.