Sezon na owoce z polskich ogrodów i sadów w rozkwicie!!!
Każdy przedszkolak już wie, jak ważne są dla nas owoce – nie tylko dlatego, że apetycznie wyglądają, wybornie smakują, ale przede wszystkim – zawierają mnóstwo witamin, które chronią i wzmacniają nasz organizm zwłaszcza w okresie jesieni i zimie. Dlatego też postanowiliśmy zrobić smaczną, kolorową, urozmaiconą i zdrową sałatkę owocową. .Przygotowaliśmy przybory kuchenne, umyliśmy owoce, a także nasze ręce, założyliśmy ochronne fartuszki i chusteczki na głowę. Kiedy wszystko już było gotowe, przystąpiliśmy do krojenia owoców, mieszania składników … degustacji. Najlepsza sałatka to ta skropiona sokiem z cytryny, z dodatkiem miodu, posypana borówką amerykańską. Mniam….palce lizać….według tej receptury ją właśnie zrobiliśmy. Ach, co to była za uczta! Sałatka smakowała wyśmienicie – nie wiemy, czy dlatego, że owoce były pyszne, czy dlatego, że sami ją przyrządziliśmy?
W międzyczasie rozpływaliśmy się nad walorami smakowymi figi….niektórzy z nas próbowali ją po raz pierwszy.
Ale to nie koniec naszej przygody…bo zrobiliśmy też kompoty z jabłek, gruszek i śliwek do spróbowania w okresie zimy. Dowiedzieliśmy się jak kompot powstaje i co to jest pasteryzacja. Może dzięki temu teraz wszystkie kompoty podawane do obiadu będą szybko znikały.