W czwartek 24 lutego dzieci z grupy Odkrywców w ramach realizacji tematu ,,Kim będę jak dorosnę?” poznawały zawód piekarza i wykonywały zdrowe kanapki. Na początku oglądały prezentację multimedialną ,,Od ziarenka do bochenka”, w czasie której poznały różne rodzaje zboża, proces siewu, wzrostu zboża, koszenia, młócenia, niezbędne narzędzia i maszyny rolnicze: kosę, sierp, cep, żarna, kombajn. Następnie poznały kolejne etapy wyrabiania ciasta i wypieku chleba. Dowiedziały się, że najzdrowszym pieczywem jest pieczywo ciemne. Dlatego też kanapki dzieci wykonywały z pieczywa pszennego, pszenno-żytniego i żytniego. Porównywały kolor i smak wyżej wspomnianego pieczywa oraz degustowały je. Przy okazji wszystkie dzieci przypomniały sobie zasady zdrowego odżywiania i poszczególne piętra piramidy żywienia. Przed przystąpieniem do prac kulinarnych tradycyjnie wszystkie dzieci umyły ręce, założyły fartuszki i chusteczki na głowę. Samodzielnie posługiwały się nożem przy krojeniu kromek chleba na mniejsze oraz przy smarowaniu masłem i białym serem. Następnie samodzielnie wybierały warzywa i tworzyły własne kompozycje na kanapkach. Jak już wszystko było gotowe rozpoczęliśmy degustację. Niektórzy nawet repetowali…. To był potężny zastrzyk energii jak na drugie śniadanie i całkiem niezła przysłowiowa ,,bomba witaminowa”.